burn-out bij jongeren

Burn-out bij jongeren: “Jij haalt het toch wel”

Het klinkt onwerkelijk: op zo’n jonge leeftijd al last hebben van een burn-out, maar voor steeds meer jongeren is het de realiteit. Zo ook voor de negentienjarige Lana. Zij is tweedejaars studente aan de Hogere Hotelschool in Amsterdam en legt de lat ontzettend hoog.

Druk druk druk
Lana zit, vol in de make-up, agressief te typen op haar laptop. Het is dinsdagavond negen uur en ze heeft zich net klaargemaakt voor de baravond van de sociëteit. Ze is nog druk bezig met haar opstel. Of ze dan te laat begonnen is en een deadline heeft vanavond? Nee hoor, ze heeft nog een week om het af te maken maar ze moet en zal het vanavond al af hebben. “Dan loop ik lekker op schema”, zegt de blondine terwijl ze een grote teug wijn neemt.

Baravond
Aangekomen in de bar is iedereen enthousiast om haar te zien. Jongens met gladgekamd haar trakteren de blonde dame met lange benen op biertjes en meiden in doorschijnende glittertopjes maken selfies met haar. Tot in de vroege uurtjes wordt er gefeest en als één van de laatste gaat ze naar huis. Haar sociale leven lijkt zeker niet te lijden onder haar schoolwerk. Of het dan andersom is? In tegendeel. Na een paar uur slaap zit ze al rechtop in bed met haar managementboek en een rommelige knot op haar hoofd. En dit elke dag van de week door.

Hoge druk
Studeren, sporten, gezond eten, een studentenvereniging, overige feestjes en dan óók nog werken om de huur te kunnen betalen aan het eind van de maand: het leven van een student brengt veel druk met zich mee. Uit een onderzoek, op basis van een enquête, van Metro blijkt zelfs dat driekwart van de jongeren overweegt om naar een psycholoog te gaan vanwege burn-outklachten. Veel van die jongeren geven aan in te storten door de behoefte eeuwig perfect te zijn, een te hoge druk op werk of stage te voelen of de vele keuzes die op jonge leeftijd al gemaakt moeten worden niet aan te kunnen.

Therapie
Voor Lana begon het allemaal in de vierde klas van de havo. “We hadden toen voor het eerst toetsweken. Waar je normaal naar één toets toeleefde, waren het er nu zes in een week. Dat gaf veel druk.” Ook moest ze alles in één keer halen van zichzelf, vertelt ze terwijl ze driftig aan haar tussentijds assesment werkt. “Waar dit in mijn hoofd vandaan komt ben ik eigenlijk nooit achter gekomen. Ik denk dat dit gewoon in mijn karakter zit.” Een doel voor ogen zetten en daar dan veel druk achter zetten; dat is haar manier van werken. “Door die toetsweek stress werd ik erg onzeker. Ik deed ‘alsof’ maar was zo druk in mijn hoofd.” Het ging steeds slechter met Lana, uiteindelijk heeft ze burn-outtherapie gevolgd. “Ik ging hardlopen in het bos een psychologe. Het is daardoor wel beter geworden, maar ik blijf hoge eisen stellen en mezelf tot het gaatje drijven.”

Studentenverenging
Alsof school alleen niet al genoeg stress met zich meebrengt besloot Lana ook bij een studentenvereniging te gaan. “In het begin ging ik puur voor mijn sociale netwerk bij de vereniging, maar ik ben er nu ook wel achter dat je snel buiten de boot valt als je niet lid bent.” Volgens Lana wordt de druk niet groter door de vereniging, maar wel op school zelf. “Mensen hebben hoge verwachtingen als je eenmaal een keer een negen haalt. ‘Jij haalt het toch wel’ krijg ik dan ook regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. Ze zien niet dat ik er eigenlijk ook heel veel voor moet doen.” Waarom de ideale studente zo bang is om een keer te falen? “Ik heb het idee dat andere mensen het heel erg vinden als ik faal. Ik ben bang dat ze denken: ‘Jeetje, hoe kan zij dát nou niet halen’. Terwijl eigenlijk nog nooit iemand dat tegen me gezegd heeft.”

Keuzestress en social media
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND en Korrelatie staat niet zo te kijken van de burn-out klachten van veel jongeren. Keuzestress speelt volgens hem een grote rol. “Via social media zien we wat we allemaal uit een mensenleven kunnen halen. Een tussenjaar nemen, vrijwilligerswerk doen, een toffe stage in het buitenland of gewoon studeren in Nederland; we kunnen ontelbaar veel keuzes maken.” Ook raken jongeren geïntimideerd door bijvoorbeeld bekende YouTubers, die op beeld een perfect leven lijken te lijden. Dit willen jongeren ook, legt hij uit. “Maar ‘het perfecte leven’ bestaat niet, bij iedereen gaat weleens wat mis. Jongeren kunnen daar niet goed tegen, dan hebben ze het gevoel te falen.”

Ontspannen
Terwijl Lana op haar knusse balkonnetje in haar appartement de eerste lentezonnestraaltjes meepikt slaat ze haar laptop dicht. Ze pakt een fles wijn van de grond en schenkt haar glas op een elegante manier –wat verwacht je anders van een hotelschoolstudente- in. “Dankzij de burn-outtherapie die ik gehad heb lukt het me redelijk om dit soort ontspanmomentjes in te plannen. Als ik die therapie niet gevolgd had weet ik niet of ik überhaupt de studie zou kunnen doen die ik nu doe. Maar dat ik hoge eisen aan mezelf stel, dat zit in mijn karakter en zal ik altijd blijven doen.

*De naam Lana is gefingeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *