Zijn superfoods nou echt zo super?

Chiazaad, gojibessen, tarwegras, acaibowls en hennepzaad: het zijn de zogenoemde superfoods. Je zou er energie van krijgen, fitter van worden en zelfs een hoger libido van krijgen. Iedereen wil dit. Maar klopt dit wel? De meningen zijn hierover flink verdeeld. Is superfood nou echt zo super? Of toch overhyped en veel te duur voor wat het is?  

Wat verstaan we onder superfoods?
De term superfoods is overgewaaid uit Amerika, maar mag eigenlijk helemaal niet gebruikt worden. Volgens de EU bestaat er namelijk geen voedsel dat ‘wonderen’ zou kunnen verrichten. Ook het Voedingscentrum is van mening dat superfoods niet bestaan omdat geen enkel voedingsproduct alle essentiële voedingsstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft. Volgens Axel Stas, diëtist bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, is superfood een door marketing gecreëerd begrip. “De voedingsmiddelen die deze term opgeplakt krijgen, vaak bessen en zaden, bevatten een hoog gehalte aan bepaalde stoffen die je lichaam nodig heeft. Maar dat is het dan ook”, vertelt hij aan Gezondheid& Co.  Waarom bepaalde voeding dan toch onder superfood valt? Het gaat dan om 100% natuurlijke voedingsmiddelen die buitengewone hoeveelheden gezonde voedingsstoffen bevatten.

Wat is er zo goed aan superfood?
Het voedsel dat wij verstaan onder superfood bevat dus zeer gezonde voedingstoffen. Hier hebben we vaak een tekort aan, wat met superfoods goed aangevuld kan worden. In chiazaad zitten bijvoorbeeld veel omega-3-vetzuren en vezels, gojibessen zijn een bron van eiwitten en in tarwegras zitten vele vitamines en mineralen. Voedingsspecialist Ay Lin Kho deelt haar mening met Lekker Gezond Magazine. “Superfoods zijn altijd al gezond geweest maar we hebben er nu pas weet van doordat ze bijvoorbeeld uit andere landen komen.” Volgens diëtist Stas is er inderdaad niks mis met deze superfoods. “Maar wanneer je hier enkel op gaat focussen, loop je wel het risico dat je een eenzijdig eetpatroon aanneemt.” Bovendien betaal je er veel geld voor, terwijl volgens Stas gezonde voeding exact hetzelfde effect heeft. “Wij zullen deze superfoods dus nooit opnemen in onze dieetadviezen.”

Waar komt superfood vandaan?
Hollywood sterren zweren bij superfoods maar de oorsprong ligt veel dieper. Bij inheemse volkeren als de Maya’s, Eskimo’s en Azteken waren deze mega gezonde voedingsmiddelen al lang al bekend. Zij consumeerden ze tegen verschillende aandoeningen en kwalen. Waarom het dan zo lang geduurd heeft voordat de Westerse landen in aanraking kwamen met deze wondervoedingsmiddelen? Het duurde erg lang voordat de verwerkingsmethodes van het voedsel werd ontdekt. De middelen bleken langer houdbaar en ook vrij makkelijk te verschepen. De échte doorbraak van superfoods in het westen leek te komen na het uitbrengen van de bestseller ‘Superfood’ van David Wolfde. Hij heeft een master behaald in voedingsleer en wordt gezien als de top-autoriteit op het gebied van voeding, kruiden, gezondheid en biologische superfoods. Volgens hem zijn de tien beste superfoods: goji bessen, maca, bijenpollen, spirulina, AFA Blauw/ groene algen, Marine Phytoplankton, Aloë Vera, hennepzaad, cocos en (let op!) cacao. Veel superfoods komen dus uit het buitenland. Maar is het dan een pré dat de superfoods ook echt uit verre oorden komen? Volgens Ay Lin Kho niet. “Ik vind een aardappel ook een superfood omdat er veel nutriënten in zitten. De gojibessen en het chiazaad uit Zuid-Amerika zijn super gezond, maar toch maken ze de blauwe bessen en het lijnzaad van eigen bodem daarmee niet minder goed.”

Zijn superfoods een marketingstunt?
Superfoods zijn dus gezond, maar niet veel gezonder dan bijvoorbeeld bananen of aardappelen. Diëtist Stas is niet de enige die superfood als pure marketing ziet. Ook Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation aan de Universiteit Maastricht ziet dit zo. Dit deelt hij onder andere in Trouw. Zijn grootste bezwaar tegen een term als superfood is dat de term suggereert dat dit voedsel superieur is ten opzichte aan ‘gewoon’ voedsel. Dit leidt ertoe dat mensen meer superfood gaan nuttigen en dus geen diversiteit in hun dieet hebben. “Broccoli is gezond. Maar betekent dat dat je het elke dag moet eten? Nee!”, aldus Brouns. Volgens hem, en vele andere experts, bestaat een gezond dieet dan ook niet uit veel superfoods maar uit gevarieerde voedingsmiddelen. “Als je verse groente en vers fruit eet en daarbij voldoende varieert, krijg je voldoende van die gezonde stofjes binnen en hoef je de hoge prijzen die voor superfoods gerekend worden echt niet te betalen, weggegooid geld.”

Al deze hoogleraren en experts die superfood dus geen terechte term vinden en tóch kennen we term allemaal. Dit lijken we te toch danken hebben aan marketeers. “Fabrikanten willen niets liever dan verkopen.” Niet alleen sex sells maar ook superfood sells. Dus superfoods zijn wel degelijk een goede toevoeging aan je eetpatroon, maar een handje goijibessen en een beetje hennepzaad door je yoghurt maken je nog geen fitgirl. Voor de arme studenten onder ons: een zak aardappelen en een tros bananen volstaan dus ook.

 

Lijkt het je leuk om vaker dit soort teksten te lezen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief en mis niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *