Festival drugs

“Door je neus, dat is niet oké”

Drugsgebruik op Koningsdagfestival Oranjebloesem

Een grote groep jongeren staat in de rij bij de muntjesautomaten. Het is nog geen 15 graden, maar toch zijn velen schaars gekleed. Meiden dragen korte spijkerrokjes en topjes met spaghettibandjes. Ze lijken niets te voelen van de snijdende wind op het zanderige festivalterrein aan het water. Eén muntjesautomaat is kapot. Een blonde, lange jongen in een oranje T-shirt lijkt de automaat alsnog te willen proberen. Eén van de schaars geklede meiden waarschuwt hem dat zijn pas ingeslikt kan worden. “Ingeslikt? Dat is zeker niet het enige wat wij gaan slikken vandaag, toch Joris?”, schreeuwt hij naar zijn vriend. Het is Koningsdag en op festival Oranjebloesem in Blijburg te Amsterdam is de toon al gezet; zonder een pilletje, geen goed feestje.

Waar we tien jaar geleden bij Koningsdag dachten aan bier drinken in de Jordaan, wordt de nationale feestdag vandaag de dag heel anders gevierd. Raven op festivals, het liefst met een pilletje of twee achter de kiezen, is nu de trend. Uit een onderzoek van Metro uit 2017 blijkt dat tweederde van de jongeren het gebruik van harddrugs normaal vindt. 63,8 procent van de ondervraagden gaf aan weleens harddrugs te gebruiken. Vooral xtc blijkt razend populair. Daarnaast wordt er ook veel GHB gebruikt door zorgwekkend veel minderjarigen. Volgens het Trimbos-instituut komen jongeren makkelijker in aanraking met uitgaansdrugs de laatste jaren. Vooral onder studenten en festivalbezoekers lijkt er een stijgende lijn te zijn in drugsgebruik. Maar waarom vinden jongeren drugs toch zo ontzettend interessant? En zien ze dan geen gevaren?

Op deze vragen geeft Janna (18) antwoord. Ook zij gebruikt regelmatig drugs op festivals, zo ook op deze editie van Oranjebloesem. “Drugs is zoveel intenser dan drank. Je krijgt er energie van. Ik voel me heel licht als ik heb gebruikt, dus lopen en dansen gaat veel makkelijker. Ik zie wel scherp, maar toch voel ik me alsof ik in een soort waas zit. Terwijl Janna nog een slokje water neemt, laat ze zien hoe dat ‘makkelijker dansen’ in z’n werk gaat, daarna vertelt ze verder: “Ik maak altijd veel vrienden als ik strak sta. Ik ben veel socialer en vind alles goed. Sommige mensen die ik op festivals ontmoet heb spreek ik nog.”

Hoe dat dan ontstaan is, dat drugsgebruik van Janna? “Op mijn zestiende ging ik met vrienden naar een techno feestje. We hadden niet ingedronken en een van de jongens had pillen bij zich. Ik dacht ‘yolo’, ik probeer het een keertje.” Voor de gevaren van drugs is Janna niet zo bang. “Ik ga er consequent mee om. Ik begin altijd met een halfje en neem om de twee uur bij. Soms denk ik, nu voel ik ‘m iets te hard, dan wacht ik even”, vertelt ze lachend terwijl ze haar zonnebril met rond montuur in haar haren zet. Haar grote pupillen zijn nu goed zichtbaar. Volgens haar zijn de pillen die zij neemt altijd betrouwbaar, omdat ze ze via vrienden koopt. Zij hebben ze dan al een keer eerder gebruikt en testen ze op die manier voor haar. Daarnaast snapt ze niet dat er van drugs zo’n taboe gemaakt wordt, terwijl mensen minder voorzichtig zijn met alcohol. “Elk weekend klemzuipen is naar mijn mening veel slechter dan eens in de maand een pilletje. Met drank op ga ik ook veel sneller slecht.” Bovendien voelt ze zich veel meer in control met drugs dan met alcohol. “Dronken zou ik iemand zo kunnen zoenen, met een pilletje op heb ik mezelf beter onder controle.”

Voor Janna is drugsgebruik dus best ‘normaal’. Toch beseft ze maar al te goed dat dit niet voor iedereen geldt, ze houdt haar drugsgebruik dan ook verborgen voor haar ouders. “Ik slaap na een festival vaak bij vriendinnen of ga direct naar boven. Ik denk dat het vooral zit in naïviteit dat ouders vaak niet doorhebben dat hun kind drugs gebruikt.” Terwijl Janna een raketje van haar vriendin aangereikt krijgt, vertelt ze dat ze wel goed weet waar haar grenzen liggen. “Ik gebruik alleen xtc en 4f, hier raak je niet verslaafd aan. Sommige vrienden van me zitten regelmatig aan de pep en de coke. Dit vind ik echt niet oké.”

Ties Eikendal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, vertelt aan RTLnieuws dat hij zich grote zorgen baart om het drugsgebruik onder jongeren. “Ze gaan te nonchalant met drugs om. Ze lijken zich niet bewust van de gevaren.” Hij ziet hoe steeds meer minderjarigen in het ziekenhuis belanden door GHB-gebruik. “Tijdens koningsnacht werden nog een 15-jarige en een 16-jarige binnengebracht op de spoedeisende hulp in Nijmegen. De drug wordt gezien als een goedkoop alternatief voor alcohol. Ze weten te weinig over de verslavingsgevoeligheid en gevaren.”

Terwijl het zonnetje wegzakt en het zand op het terrein afkoelt, haken degenen die de hele dag aan het bier gezeten hebben vermoeid af. De vriendengroep van Janna doet daarentegen rustig nog een dansje. Het verschil tussen gebruikers en niet-gebruikers wordt nu meer dan duidelijk. Een hele dag op een festival staan lijkt slopend zonder drugs, bijna niet uit te houden. “Daarom is het zo chill. Als ik van één uur ‘s middags tot elf uur ’s avonds op een festival sta, overleef ik dat echt niet met alleen bier”, beaamt Janna.

 

Lijkt het je leuk om vaker dit soort teksten te lezen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief en mis niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *